Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Υδροβιότοπος σαν παιδότοπος




Μοιάζει με έναν τεράστιο... παιδότοπο. Μόνο που δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρά
αλλά και σε μεγάλα παιδιά, αφού ενδείκνυται για πάρα πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες οι οποίες αποτελούν από μόνες τους την καλύτερη αφορμή για ταξίδι στον Νομό Σερρών

Δημιουργημένη από ανθρώπινο χέρι, η λίμνη που απλώνεται κατά μήκος του Στρυμόνα ποταμού είναι η καρδιά του υδροβιότοπου Κερκίνης (χαρακτηρισμένος ως Εθνικό Πάρκο διεθνούς σημασίας και εμβέλειας). Στην αρχαιότητα ο Στρυμόνας λατρευόταν ως ποτάμια θεότητα, ο οποίος λειτουργούσε άλλοτε ευεργετικά μέσω του πρόσφορου εδάφους, άλλοτε καταστροφικά εξαιτίας των πλημμυρών.

Η διαδρομή του ξεκινά από τις παρυφές του όρους Βίτοσα στη Βουλγαρία, περνά από τα στενά του Ρούπελ (βλ. αξιοθέατα) και πριν καταλήξει στο Δέλτα του ΣτρυμονικούΚόλπου κάνει μια στάση στη λίμνη Κερκίνη, η οποία τροφοδοτείται σε μικρότερο βαθμό και από τον ποταμό Κερκινίτη της οροσειράς των Κρουσίων.

Στόχος της δημιουργίας μιας τεχνητής λίμνης ήταν η ανάσχεση των πλημμυρών, η συγκράτηση φερτών υλικών και η άρδευση του σερραϊκού κάμπου, γι΄ αυτό και επελέγη η τοποθεσία δίπλα στο χωριό Λιθότοπος, στη θέση του έλους Μπάτκοβο που ταυτίζεται με την αρχαία λίμνη Πρασιάδα.

Η ετυμολογία του ονόματος αποτελεί δάνειο από την ονομασία της Κερκινίτιδας, μιας λίμνης όπου βρισκόταν ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν είναι άλλη από τη σημερινή αποξηραμένη λίμνη του Αχινού. Στις ημέρες μας, η λίμνη Κερκίνη αποτελεί έναν εκσυγχρονισμένο ταμιευτήρα υδάτων, πολύτιμο αρωγό στην ανάπτυξη της βιοκοινότητας φυτικών και ζωικών ειδών, τα οποία διαβιούν σε έναν απαράμιλλης ομορφιάς υδροβιότοπο υπό το καθεστώς προστασίας της Συνθήκης Ramsar, του ΝΑΤURΑ 2000, της Οδηγίας της ΕΟΚ 79/409. Αποτελεί ιδανικό τόπο αναπαραγωγής των υδρόβιων πουλιών.

Αυτήν την περίοδο η λίμνη βάζει τα ανοιξιάτικά της πλημμυρίζοντας το παρυδάτιο δάσος από ιτιές, αλμυρίκια, πλατάνια, σκλήθρα και λεύκες, στο οποίο φύονται περισσότερα από 629 είδη φυτών. Τις εντυπώσεις κλέβει ο «νουφαροτάπητας» έκτασης 5.000 στρεμμάτων που προσφέρεται ως ένα εξαιρετικό καταφύγιο για τα ψάρια.

Η λίμνη, που είναι από τις πλουσιότερες και παραγωγικότερες σε ψάρια λίμνες της Ελλάδας, έχει σχήμα αχλαδιού με κορυφή το φράγμα στον Λιθότοπο. Το μήκος της είναι 15 χλμ., το πλάτος της 8,5 χλμ. και το βάθος της 1 έως 10 μέτρα. Ανάλογα με την εποχή, η επιφάνειά της κυμαίνεται από 55 έως 73 τ. χλμ.
Απέχει 40 χλμ.
από την πόλη των Σερρών και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Ορνιθολογικός παράδεισος


Πάνω από 100.000 πουλιά βρίσκουν καταφύγιο (οποιαδήποτε εποχή του χρόνου) στις όχθες του υδροβιότοπου που έχει χαρακτηριστεί ορνιθολογικός παράδεισος. Κορμοράνοι, ψαραετοί, ροδοπελεκάνοι, σταχτοτσικνιάδες, λαγγόνες, μαυροκιρκίνεζα, κραυγαετοί, δρυοκολάπτες, 6 είδη κουκουβάγιας, 18 είδη πάπιας, καθώς και τα τρία είδη κύκνων είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσετε ή απλά θα παρατηρήσετε στη λίμνη. Η παρατήρηση πουλιών, το επονομαζόμενο birdwatching, αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία και δη για τους τουρίστες που κάνουν την παρθενική τους επίσκεψη σε λίμνη. Αυτήν την εποχή οι τυχεροί μπορεί να συναντήσουν σαρδέλες, οι οποίες κάνουν μια στάση εκεί καθώς αποδημούν στον βορρά.

Εκτός από τα προαναφερθέντα πουλιά που αποτελούν την κύρια ατραξιόν, στην Κερκίνη έχουν καταγραφεί 1.000

είδη εντόμων (μέσα στα οποία βρέθηκαν 3 είδη νέα για την επιστήμη), 120 είδη πεταλούδας, 47 είδη ακρίδων και τριζονιών, λιβελούλες, 31 είδη ψαριών, 10 είδη σαύρας και 12 είδη φιδιών. Επίσης, στις αναδασώσεις πεύκης ζουν σκίουροι, ενώ μπορείτε να δείτε βίδρες, χέλια, βατράχους και όταν αρχίζει να βραδιάζει, ζαρκάδια, αλεπούδες και κουνάβια.

Αξιοι ειδικής μνείας οι 1.000

νεροβούβαλοι που φιλοξενούνται στις όχθες της Κερκίνης, οι οποίοι αποτελούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ελλάδα και είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.


ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Βirdwatching από τη στεριά
Η παρατήρηση της πλούσιας ορνιθοπανίδας αποτελεί ένα συναρπαστικό μάθημα ζωής που επικεντρώνεται στην οικολογική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Με πολύτιμους βοηθούς τα ισχυρά τηλεσκόπια, γίνεται η παρατήρηση εκ του μακρόθεν, μαθαίνοντας παράλληλα την ονομασία του κάθε είδους, καταγράφοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ενώ ακολουθεί δημιουργική συζήτηση πάνω σε θέματα που προκύπτουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή παρατήρησης μετατοπίζεται ανάλογα με την εποχή και αυτό συμβαίνει λόγω της αυξομείωσης της στάθμης της λίμνης. Περιήγηση στη λίμνη με κανό
Είναι ο πλέον φιλικόςκαι ήπιος τρόπος προσέγγισης των πουλιών, όπου ειδικά την ανατολή μπορεί κανείς να διακρίνει τα διαφορετικά είδη από τους ήχους που ακούγονται πεντακάθαρα μέσα στην απόλυτη σιωπή. Τα κανό είναι κατάλληλα για άτομα κάθε ηλικίας, είναι χωρητικότητας 3 ατόμων, με τους δυο επιβαίνοντες να κωπηλατούν απαραιτήτως. Η περιήγηση λαμβάνει χώρα ανάμεσα από τους καλαμιώνες και κοντά σε αβαθή νερά.

Πεζοπορία
Υπάρχουν διαδρομές στις παρυφές, πάνω σε οροπέδια, μέσα από μονοπάτια και πλατώματα, πολύωρες ή και πολυήμερες, για αρχάριους και για προχωρημένους στις οροσειρές Κερκίνης (Μπέλες) και Κρουσίων.

Ποδηλασία
Ποδηλατικές διαδρομές για όλους, με ποικιλία στις αποστάσεις και στα επίπεδα δυσκολίας: επίπεδη διαδρομή από 1 χλμ. έως 80 χλμ. και διαδρομή βουνού από 1 χλμ. έως 120 χλμ.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση για παιδιά
Ο διάσημος «Οικοπεριηγητής», όπως λέγεται το «Περιηγητικό Οικολογικό Κέντρο Κερκίνης- Μπέλες», ασχολείται με τις εναλλακτικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από δράσεις που έρχονται σε επαφή με τη φύση καθώς λαμβάνουν χώρα στο οικολογικό πάρκο της λίμνης Κερκίνης στα βόρεια του νομού. Υπάρχει η δυνατότητα διαμονής στα ξενοδοχεία του πάρκου, χωρητικότητας 70 ατόμων, που είναι πλήρως εξοπλισμένα και παραδοσιακά κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο. Φέτος τον Ιούλιο, ο «Οικοπεριηγητής» διοργανώνει Οικολογική Κινητή Κατασκήνωση για τους νέους. Αφετηρία είναι η λίμνη Κερκίνη και τελικός προορισμός το Δέλτα του Εβρου.

Για περισσότερες πληροφορίες: «Οικοπεριηγητής», υπεύθυνος: Ρέκλος Ιωάννης, τηλ. 23270 41450, www. oikoperiigitis.gr Περιήγηση στη λίμνη με βάρκα
Ο πιο γρήγορος και δημοφιλής τρόπος περιήγησης στη λίμνη είναι με τις βάρκες που δεν είναι άλλες από τις παραδοσιακές πλάβες, το μέγεθος των οποίων είναι μεγαλύτερο από αυτό των συνηθισμένων ψαράδικων βαρκών, με χωρητικότητα που φτάνει τα 15 άτομα. Εχουν σκέπαστρο για προστασία από τον ήλιο ή τη βροχή και κινούνται με εξωλέμβια μηχανή χαμηλού θορύβου για να μη διαταράσσουν την ηρεμία του οικοσυστήματος. Οι περιηγήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά, ανεξαρτήτως εποχής, και διαρκούν 1 ώρα.

Εκδρομή με 4x4
Οι παραλίμνιες διαδρομές που προσφέρονται με οδική ξενάγηση βρίσκονται σε λιβάδια στην περιοχή των βουβαλιών και συνδυάζουν την αδρεναλίνη και την αίσθηση της εκτός δρόμου πορείας με τη γνώση. Δίνεται μάλιστα η δυνατότητα οδήγησης ενός 4x4, πάντα όμως με την καθοδήγηση ενός έμπειρου οδηγού. Η διάρκεια της εκδρομής μπορεί να είναι από ημερήσια και να φτάσει έως και τις τρεις ημέρες. Στις εδρομές μεγάλης διάρκειας οι περιηγήσεις εξαπλώνονται στην ευρύτερη περιοχή εκτός Λίμνης Κερκίνης και καταλήγουν στις παρυφές των γειτονικών οροσειρών.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τα Λουτρά Αγκίστρου
Κοντά στην ελληνοβουλγαρική παραμεθόριο, 53 χλμ. βόρεια των Σερρών, βρίσκεται το ακριτικό χωριό Αγκιστρο, απ΄ όπου πηγάζουν τα περίφημα ιαματικά νερά. Αποτελείται από το βυζαντινό λουτρό που χρονολογείται από το 1100 μ.Χ. και τα λουτρά που κατασκευάστηκαν αργότερα. Ο χρόνος παραμονής στον λουτήρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μισή ώρα, ενώ τα νερά του ενδείκνυνται για θεραπεία αρθροπάθειας, δερματοπάθειας, ισχιαλγίας, οσφυαλγίας, δερματικών παθήσεων και μετατραυματικών φλεγμονών.

Θερμοκρασία νερών: 41 C Χαρακτηρισμός νερού: Υπέρθερμο Θεραπευτικέςενδείξεις: Υδροθεραπεία για ρευματοπάθειες και αρθροπάθειες Εγκαταστάσεις: Τρεις ομαδικοί λουτήρες και ένας ξενώνας Πληροφορίες: Κοινότητα Αγκίστρου (η οποία διαχειρίζεται την πηγή), τηλ. 23230

41296 (www. agistro.gr).

Το οχυρό Ρούπελ
Κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων εκτείνεται το μεγαλύτερο συγκρότημα οχυρωμένης τοποθεσίας, που ονομάζεται Γραμμή Μεταξά, με το ανάπτυγμα των καταφυγίων να φτάνει τα 1.849 μ. και το μήκος στοών τα 4.251 μ. Μέσα σε αυτό το συγκρότημα βρίσκεται το οχυρό Ρούπελ, το οποίο λειτουργεί ως ιστορικό μνημείο, επισκέψιμο στο ευρύ κοινό μέχρι τη δύση του ηλίου και προσβάσιμο χάρη στις ξεναγήσεις που γίνονται σε ένα κομμάτι των στοών. Για τους επισκέπτες υπάρχει διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, διάρκειας 20΄, βάσει του οποίου γίνεται η παρουσίαση της μάχης των οχυρών. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το μουσείο.

Περπατώντας στον πλακόστρωτο ανηφορικό δρόμο με φόντο πυροβόλα της εποχής, θα φτάσετε στην κορυφή του λόφου όπου ορθώνονται επιβλητικά το ηρώο και το παρατηρητήριο του οχυρού.

Μπορείτε να φτάσετε στο Ρούπελ από τον δρόμο Σιδηροκάστρου- Προμαχώνα και πριν από το τελωνείο του Προμαχώνα θα κατευθυνθείτε δεξιά (www. roupel.gr). Η Μονή Τιμίου Προδρόμου
Στις δυτικές παρυφές της χαράδρας του Μενοίκιου όρους βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ορθόδοξου μοναχισμού στα Βαλκάνια, η Μονή Τιμίου Προδρόμου. Κτίστηκε σε προνομιακή τοποθεσία το 1270 και ιδρύθηκε από τον Ιωαννίκιο. Τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου οδήγησαν στην ερήμωσή της, αλλά το 1986 το ανέλαβε η γυναικεία αδελφότητα από την Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγητρίας Πορταριάς Βόλου (τηλ. 23210 74440). Το δάσος Λαϊλιά
Πάνω από την πόλη των Σερρών σε απόσταση 25 χλμ. εκτείνεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς της Βροντούς το δάσος του Λαϊλιά. Αποτελεί τον σπουδαιότερο δασικό πνεύμονα του νομού και πόλο έλξης για την αναψυχή των Σερραίων. Η έκτασή του φτάνει τα 33.000 στρ. και το υψόμετρο κυμαίνεται από 700 (Ρέμα Κονλού) έως και 1.849 (κορυφή Αλή-Μπαμπάς). Η ονομασία προέρχεται από παραφθορά του τοπωνυμίου Υailas = Γιαϊλιάς, που σημαίνει παραθεριστικός οικισμός.

Το δάσος προστατεύεται από το ΝΑΤURΑ 2000 και αποτελείται κυρίως από ορεινή πεύκη και οξιά, με τα καταγεγραμμένα είδη χλωρίδας να φτάνουν τα 515.

Μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού προσφέρονται στον επισκέπτη, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο των αρχαρίων όσο και των έμπειρων: ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση, πεζοπορία στο μονοπάτι Ε6, κατασκήνωση. Αξιος αναφοράς ο Σφαγνώνας Μπαλτά Τσαΐρ στο κέντρο του δάσους, ιστορικής σημασίας παλαιοβοτανικός χώρος, ανακηρυγμένος ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και διατηρητέο μνημείο της φύσης. Την καλύτερη πανοραμική θέα αλλά και την πολυχρωμία του δάσους θα απολαύσετε ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί στον τεράστιο μονόλιθο, που ονομάζεται βράχος της Κατίγκας. Οι Τούρκοι μάλιστα ονόμαζαν τον βράχο «Αγί-Καγιασί», που σημαίνει βράχος της αρκούδας.

Ο αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης
Η αρχαία Αμφίπολη, η κατά τα γραφόμενα της εποχής «ευφυεστάτη και καλλίστη», ήταν χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφους και λόγω της προνομιούχου γεωγραφικής θέσης, των εισπραττόμενων φόρων και της παραγωγής ξυλείας για τα ναυπηγεία είχε φτάσει σε αξιοζήλευτο επίπεδο στον τομέα του εμπορίου και του πολιτισμού. Βρεχόταν από τον Στρυμονικό και Πιερικό κόλπο και βρισκόταν ανάμεσα στον Στρυμόνα και τον Νέστο. Δίπλα στη γέφυρα του Στρυμόνα βρέθηκαν τμήματα ενός υπερφυσικού μαρμάρινου λιονταριού ύψους 5,37 μ., το οποίο ορισμένοι εικάζουν ότι είναι το δίδυμο του λιονταριού της Χαιρώνειας.

Χάρη στην αρχαιολογική σκαπάνη ήρθαν στο φως τμήματα από τον περίβολο της πόλης, τη βάση των τειχών, δημόσια κτίσματα, ιδιωτικές κατοικίες, καθώς και μέρος της νεκροπολιτείας και τμήματα από τα ιερά της αρχαίας πόλης: το Θεσμοφόριο και το ιερό του Αττιδος. Στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης θα θαυμάσετε όλα τα ευρήματα, όπως νομίσματα, αγάλματα, επιγραφές καθώς και κατατοπιστικές πληροφορίες για την ιστορική διαδρομή της (τηλ.: 23210 22257).

ΦΑΓΗΤΟ

Στις Σέρρες: «Πιπεριά» (τηλ. 23210

27055). Τα γευστικότερα μαγειρευτά που μπορείτε να βρείτε στις Σέρρες βρίσκονται σε αυτήν την ταβέρνα, ενώ μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για το πιάτο της ημέρας, καθώς είναι από τα δυνατά του χαρτιά. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε όλες τις γεύσεις- και ιδιαίτερα τους μεζέδες- του εστιατορίου « Νέο Κρόνιο » (τηλ. 23210 63324).

Στον Λιθότοπο θα βρείτε τις ταβέρνες « Παραλίμνη » (τηλ. 6937308196) και « Αιολίς » (τηλ. 23250 28070).

Στην Κερκίνη: «Ο Διόνυσος» (τηλ.

23270 41215). Συνδυάστε βουβαλίσιο κρέας μαγειρεμένο με χυλοπίτες και βουβαλίσιο γιαούρτι για το ψωμί με τη συνοδεία κόκκινου κρασιού. Είναι φανταστικό.

ΔΙΑΜΟΝΗ


Στην πόλη των Σερρών: «Εlpida Resort & Spa» (τηλ. 23210 20000,

www. elpidahotel.eu). Μόλις 10 λεπτά από το κέντρο πόλης σε μια προνομιακή τοποθεσία, στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, ορθώνεται το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με άνετους χώρους υψηλής αισθητικής. Οι νέες εμπλουτισμένες υπηρεσίες και λειτουργικές ανέσεις κάνουν τον επισκέπτη να αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Επίσης, θα βρείτε τα ξενοδοχεία « Galaxy » (τηλ.

23210 99660) και « Μetropolis » (τηλ.

23210 54433).

Στην Κερκίνη: «Μorfi» (τηλ. 23270

41036). Συγκρότημα διαμερισμάτων που χάρη στην πολυμορφικότητά του μπορεί και καλύπτει τις ανάγκες τόσο μιας πολυμελούς οικογένειας όσο και ενός ζευγαριού.

Στον Λιθότοπο θα βρείτε τα ξενοδοχεία « Κερκινίτης » (τηλ. 23250 41035,

www. kerkinitis.gr) και « Ερωδιός » (τηλ. 23250 28070, www. hotelerodios.gr). Στο Μπέλες ξεχωρίζουν τα ξενοδοχεία « Οικοπεριηγητής » (τηλ.

23270 41450) και « Το αρχοντικό της Κερκίνης » (τηλ. 23270 41450).

http://www.tanea.gr