Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

River Party στο Νεστόριο









Το River Party που γίνεται κάθε χρόνο, το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, στις όχθες του Αλιάκμονα, είναι μία από τις πιο γνωστές νεανικές συναντήσεις του καλοκαιριού. Οι φίλοι της φύσης και της καλής μουσικής κατασκηνώνουν πλάι στο ποτάμι και απολαμβάνουν συναυλίες από γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ήταν Αύγουστος του 1978, όταν μια παρέα παιδιών, κυρίως μεταναστών που έρχονταν το καλοκαίρι για τις διακοπές τους, έστησαν τα φορητά πικάπ τους, τα κασετόφωνα στις όχθες του Αλιάκμονα και ξεκίνησαν ένα αυτοσχέδιο πάρτι, μέσα στο δάσος. Κάποιες φορές, τη θέση της ηχογραφημένης μουσικής πήραν οι αυτοσχεδιασμοί με τις κιθάρες και του τραγούδι.

Για ώρες, η μουσική έπαιζε, όλοι χόρευαν και οι πιο τολμηροί απολάμβαναν το ποτάμι, βουτώντας στα κρύα και πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού στην Ελλάδα. Ήταν μια ιδέα που εκείνη τη χρονιά εξελίχθηκε με μεγάλη επιτυχία και γι αυτό επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, το 1985, έγινε η πρώτη οργανωμένη συναυλία με το γνωστό ροκ συγκρότημα “Τρύπες”, που καθιέρωσε το River Party του Νεστορίου ως μια εκδήλωση με ζωντανή μουσική. Μέχρι και σήμερα, το River Party πραγματοποιείται στις όχθες του Αλιάκμονα, κοντά στο Νεστόριο, το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών και την παρουσία φίλων της μουσικής και των δραστηριοτήτων στη φύση, απ' όλη την Ελλάδα.


Το πάρτι διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού-Πολιτισμού του Νεστορίου και εκτός από τις μουσικές συναντήσεις που είναι πλέον καθιερωμένες στη συνείδηση όλων των φίλων του Νεστορίου, φιλοξενεί και μια σειρά από παράλληλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, κανό, καγιάκ, εκδρομές στο Γράμμο, κολύμπι, παιχνίδια προσανατολισμού, τοξοβολία, σκοποβολή, ράφτινγκ, τραμπολίνο, αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δραστηριότητες αυτές συμπληρώνονται από άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, λαϊκής τέχνης.

Από το περσινό, 31ο River Party

Τα ξενιτεμένα παιδιά του Νεστορίου και πάλι μαζί
Στο πλαίσιο του River Party και σε ανάμνηση εκείνου του πρώτου αυτοσχέδιου ξεφαντώματος που έγινε το 1978, στις όχθες του Αλιάκμονα, ο Σύλλογος Νεστοριτών Κλήβελαντ και ο Δήμος Νεστορίου σε συνεργασία με τους συλλόγους Νεστοριτών Τορόντο, Μελβούρνης και Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν στις αρχές του Αυγούστου του 2005 μια παγκόσμια συνάντηση Νεστοριτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νεστόριο, και συνδυάστηκε και με το River Party, αφού δεν ήταν λίγοι οι μετανάστες από την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία, που ήρθαν στην πατρίδα από την προηγούμενη εβδομάδα, για να είναι παρόντες και στο ποταμίσιο πάρτι.


Φέτος, η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί ξανά και θα δώσει την ευκαιρία στους απανταχού Νεστορίτες, από διάφορες γενιές, να βρεθούν, να ανανεώσουν τις σχέσεις τους και να βοηθήσουν τα μικρότερα παιδιά να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής τους. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δεξιώσεις, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις και συμμετοχή σε θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις .
River Party info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φετινό River Party του Νεστορίου, μπορείτε να απευθύνεστε στη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού-Πολιτισμού (τηλ. 24670 31012, 31011, 31077), αλλά και να μπαίνετε στην ιστοσελίδα του πάρτι, που έχει ήδη αρχίσει να στήνεται για φέτος: http://www.riverparty.org/.

Μάλιστα, το φετινό River Party σας καλεί να διαμορφώσετε μόνοι σας το πρόγραμμα, στέλνοντας e-mail με τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες. Η προθεσμία, ωστόσο, ήταν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όμως η φόρμα του e-mail είναι ακόμη ανοικτή και περιμένει τις προτάσεις των φίλων του πάρτι.

Επιβλητικός συνδυασμός εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και φύσης, 5 χιλιόμετρα από το Νεστόριο

Οι Ταξιάρχες της Τσούκας είναι ένα ιστορικό μοναστήρι που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το Νεστόριο, δίπλα στο μικρό χωριό με το όνομα “Αγία Άννα”. Η διαδρομή ως αυτό το σημείο είναι από τις πρώτες επιλογές των περιηγητών, καθώς, πέρα από το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το ίδιο το μοναστήρι, αναδεικνύοντας το μεταβυζαντινό στοιχείο στο χτίσιμο με την πέτρα, είναι το τοπίο μέσα στο οποίο βρίσκεται το μνημείο που, κυριολεκτικά, κόβει την ανάσα.

Ξεκινώντας από την Αγία Άννα, και με το φαράγγι του Στενορέματος στο αριστερό σας χέρι, βγαίνετε από το χωριό και μετά από ένα χιλιόμετρο, περίπου, φτάνετε στο τέλος της ασφαλτοστρωμένης διαδρομής. Το πρώτο που θα διακρίνετε είναι ο ναός της Ζωoδόχου Πηγής. Κάτω, όμως, από αυτόν θα διακρίνετε τα ερείπια των παλιών ασκηταριών και παλιά κτίσματα, με το μοναστήρι των Ταξιαρχών να δεσπόζει, χτισμένο πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο.

Η μονή Ταξιαρχών της Τσούκας ιδρύθηκε το 1254-55, κάτω από τη μεγάλη σπηλιά που ήταν χώρος ασκητείας μοναχών. Ο ναός των Ταξιαρχών υπήρξε το καθολικό του μοναστηριού και το χαρακτηριστικό του ήταν το γεγονός ότι μέσα από την εκκλησία περνούσε νερό μιας πηγής, που κατέληγε στο ποτάμι. Η συνεχής ροή του νερού, όμως, στάθηκε αιτία να καταρρεύσει ο ναός, στις αρχές του 20ού αιώνα. Στη θέση του χτίστηκε το σημερινό μοναστήρι και, το 1924, χτίστηκε πάνω από το μοναστήρι και ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής.

Το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της θρησκευτικής και της εθνικής παράδοσης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, άντεξε στις επιδρομές Τούρκων και Αλβανών ληστών, καταστράφηκε, όμως, το 1943, στη διάρκεια του πολέμου, από τους Ιταλούς.

Το μοναστήρι κρίθηκε διατηρητέο μνημείο το 1961 και με την αποκατάσταση που έγινε ένα σημαντικό μέρος του εσωτερικού του βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, μαζί και τέσσερις μεγάλες εικόνες, ένα μέρος του τέμπλου και ένα αντίγραφο επιγραφής που αποκαλύπτει ως έτος ιδρύσεως της μονής το 1255.

Η θέα προς τον καταρράκτη Κοιτάζοντας προς τα κάτω, βγαίνοντας από το ναό των Ταξιαρχών στην πλευρά της πηγής, αυτό που σίγουρα θα κερδίσει το ενδιαφέρον σας, δικαιωματικά, είναι το όλο τοπίο, που θα σας θυμίσει κάτι από Μετέωρα και Άγιο Όρος μαζί, καθώς τα κτίσματα βρίσκονται κυριολεκτικά κρεμασμένα πάνω σε έναν κάθετο βράχο, με γκριζωπές γραμμώσεις στην επιφάνειά του.

Η ιερή κατάνυξη που πλημμυρίζει το χώρο, συμπληρώνεται μοναδικά, με τη θέα του παραποτάμου του Αλιάκμονα, που στο σημείο αυτό σχηματίζει έναν πολύ όμορφο καταρράκτη, πλάι στο δασωμένο κομμάτι από τις οξιές και τις βελανιδιές. Με προσοχή, μπορείτε να κατεβείτε ως εκεί και να φτάσετε μέσα στο ποτάμι, κάτω από τον καταρράκτη. Επίσης, πρόσφατα στην περιοχή ανακαλύφθηκε ένα σημαντικό σπήλαιο, βάθους 100 μέτρων.

Πριν εγκαταλείψετε την περιοχή, θυμηθείτε ότι η μονή Ταξιαρχών της Τσούκας έχει πάρει το όνομά της από το χωριό Τσούκα, που βρίσκεται έξω από την Αγία Άννα και είναι πια ερειπωμένο. Στο χωριό, που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του στα χρόνια του Εμφυλίου, υπάρχουν όρθια λίγα σπίτια, η εκκλησία και το σχολείο.

http://www.enet.gr


32o River Party


Αυτό το καλοκαιρινό ραντεβού –χρόνια τώρα- δε χάνεται εύκολα. Το μεγαλύτερο και μακροβιότερο φεστιβάλ της Ελλάδας έρχεται για μία ακόμα χρονιά να μας παρασύρει στον πιο ανέμελο και αυθεντικό τρόπο διασκέδασης.

Δεκάδες χιλιάδες νέοι από όλη την Ελλάδα θα κατακλύσουν το Νεστόριο Καστοριάς από τις 28 Ιουλίου μέχρι την 1 Αυγούστου, προκειμένου να βρεθούν στο 32οRiver Party και να παρακολουθήσουν το ανανεωμένο πρόγραμμά του.

Μείνετε συντονισμένοι. Σύντομα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του μεγαλύτερου μουσικού και κατασκηνωτικού φεστιβάλ.

Για περισσότερες πληροφορίες πληκτρολογήστε www.riverparty.gr

http://www.riverparty.org/tickets.html

http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου