Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΗ

Κινούμενοι αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς ή σιδηροδρομικώς δικαιούμαστε αποζημίωση για τις παρανομίες εις βάρος μας.

Συγγνώμη, η θέση σας δόθηκε σε άλλον!

Αυτή ήταν η γλαφυρή- όσο και εξοργιστική- απάντηση που έδωσαν οι εκπρόσωποι γνωστής ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας στον κ. Πέτρο Παπαλιανό, οικονομολόγο, όταν αποβιβάστηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που πραγματοποιούσε από το Παρίσι προς την Αθήνα.

«Οι εκπρόσωποι της εταιρείας μου το ανακοίνωσαν σαν να ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο» σχολιάζει.

Ο κ. Παπαλιανός, ο οποίος, σημειωτέον, αναγκάστηκε να διανυκτερεύσει στη Ρώμη και να χάσει ένα σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού την επόμενη ημέρα, επέλεξε την αντεπίθεση.

Αντί να χειριστεί την υπόθεση με τη συνήθη αντίδραση του ανενημέρωτου έλληνα καταναλωτή- «πού να τρέχω να βρω το δίκιο μου;» - απέστειλε ηλεκτρονικά καταγγελία στην αεροπορική εταιρεία απαιτώντας αποζημίωση. Οταν πρόσφατα έλαβε την αρνητική απάντηση, ο κ. Παπαλιανός αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον Συνήγορο του Καταναλωτή και την ΕΚΠΟΙΖΩ συντάσσοντας εκ νέου έγγραφη καταγγελία.

Τώρα αναμένει την εξέλιξή της. «Αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες συχνά επιβάλλουν αυθαίρετα τις παράνομες πρακτικές τους στους επιβάτες αφήνοντάς τους με την αίσθηση ότι είναι αβοήθητοι.

Αυτόαπέχει μακράν από την πραγματικότητα» σχολιάζει η κυρία Παναγιώτα Καλαποθαράκου, δικηγόρος, αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ενωση Καταναλωτών- Η Ποιότητα της Ζωής). «Ο επιβάτης οφείλει κατά πρώτο λόγο να ενημερωθεί για τα δικαιώματά του.Στη συνέχειαπρέπει να απευθύνει έγγραφη ή ηλεκτρονική καταγγελία στην εταιρεία που του προκάλεσε παράνομη ταλαιπωρίακοινοποιώντας την ταυτόχρονα σε κάποια ένωση καταναλωτών ή στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Αν η εταιρεία αρνηθεί να συμμορφωθεί, οι εν λόγω φορείς παρεμβαίνουν μέσω ειδικά θεσμοθετημένης διαδικασίας διαμεσολάβησης για την εξώδικη επίλυση της διαφοράς» εξηγεί η κυρία Καλαποθαράκου.

«Εννέα στις δέκα υποθέσεις που επιλύονται μέσω της διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Καταναλωτή καταλήγουν σε αποζημίωση των επιβατών» τονίζει ο κ. Ευάγγελος Ζερβέας, δικηγόρος, Συνήγορος του Καταναλωτή.

«Ο λόγος είναι ότι τόσο οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί όσο και η εθνική νομοθεσία οπλίζουν τους επιβάτες με πολύ συγκεκριμένα και σαφή δικαιώματα. Κατ΄ επέκταση,όταν αυτοί έχουν το θάρρος να τα ασκήσουν μέσα στη νόμιμη προθεσμία των τριών μηνών, κατά συντριπτική πλειοψηφία δικαιώνονται» προσθέτει.



Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου