Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Χίος, η μυροβόλος






Μια μελωδία μεθυστικών αρωμάτων είναι οι κήποι της Χίου, κάτι σαν τη ζωή των ανθρώπων της με τη γαλήνη και το δέσιμό τους με το τοπίο και τους δικούς τους ρυθμούς ζωής, που σέβονται την έννοια του ανθρώπου και της ανθρώπινης επικοινωνίας. Γι αυτό ονόμασαν τούτο το νησί Μυροβόλο.

Η Χίος στέκει στα βορειοανατολικά του Αιγαίου σαν μια πραγματική αρχόντισσα, που ξεχωρίζει. Είναι το νησί των λουλουδιών, το νησί της μαστίχας, το νησί της ναυτικής παράδοσης και των ανθρώπων του πνεύματος. Είναι ένα νησί που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, άλλους τους κερδίζει με την διακριτικότητα και την αυθεντικότητά της, άλλους τους βάζει σε μια κατάσταση αμφιβολίας για τον αληθινό χαρακτήρα της. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τη Χίο θα πρέπει να την γνωρίσεις καλά, πριν αποφασίσεις για το αν σου αρέσει ή όχι.


Ανάβατος Ανάβατος Το καράβι της γραμμής αράζει στην πόλη της Χίου, που είναι κτισμένη πάνω στην αντίστοιχη αρχαία πόλη. Είναι μια πόλη παράξενη, διαφορετική, με πολλά πρόσωπα, που τα αποκαλύπτει σιγά – σιγά, καθώς αρχίζει η περιήγηση για τον ταξιδιώτη.

Στην πόλη της Χίου

Δύο ιστορικά γεγονότα έπαιξαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που έχει η πόλη σήμερα. Το πρώτο είναι η καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους το 1822 και το δεύτερο ο εξίσου καταστροφικός σεισμός του 1881.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν, ακόμη, στην πόλη αρχιτεκτονικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουμε και κτίσματα που κερδίζουν τις εντυπώσεις, από την πρώτη στιγμή που θα πατήσουμε το πόδι μας στο νησί. Για να αποφύγουμε το κυκλοφοριακό (πρόβλημα που δεν λείπει ούτε από την πόλη της Χίου), θα αφήσουμε το αυτοκίνητό μας σε έναν από τους χώρους στάθμευσης που υπάρχει στην περιφέρεια, στην Φάρκαινα ή στον Ναυτικό Όμιλο στα Νότια, στην οδό Ράμνης ή στην Εύοδο στη Βόρεια είσοδο της πόλης. Από εδώ θα συνεχίζουμε με τα πόδια.

Η πόλη είναι κτισμένη πάνω στην αντίστοιχη αρχαία. Στα βόρεια θα συναντήσουμε το Φρούριο (9ος - 10ος αιώνας), μέσα στο οποίο υπάρχουν πολλές εκκλησίες και παραδοσιακά σπίτια. Μπαίνουμε από τη Νότια Πύλη και ακολουθούμε την κεντρική οδό, την Απλωταριά, που θα μας φέρει κοντά στα περισσότερα σημαντικά μνημεία.

Το πρώτο κτίριο που βλέπουμε είναι αυτό των Ιουστινιάνι, που αναστηλώθηκε τα τελευταία χρόνια για να στεγάσει το μουσείο ψηφιδωτών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών αγιογραφιών, εικόνων και ξυλογλύπτων.

Στο ίδιο πλάτωμα υπάρχει η φυλακή στην οποία κλείστηκαν οι 70 προύχοντες του νησιού πριν αποκεφαλιστούν, το 1822, και ο τάφος του Καρά Αλή. Θα θαυμάσουμε, ακόμη, το ναό του Αγίου Γεωργίου και τα Τουρκικά Λουτρά, όπως, επίσης, την Κρύα Βρύση και τον Κουλέ, τον Τουρκικό πύργο.


Τα βήματά μας, στη συνέχεια, θα μας φέρουν στη Βιβλιοθήκη του Κοραή, που αριθμεί πάνω από 135 χιλιάδες τόμους. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η Πινακοθήκη, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο. Ανατολικά της πλατείας Βουνακίου θα αντικρίσουμε Τζαμί του 19ου αιώνα (Μετζιτιέ Τζαμί), που στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο. Θα απολαύσουμε, στη συνέχεια, έναν περίπατο στον πανέμορφο Δημοτικό Κήπο, ανάσα δροσιάς για ντόπιους και ξένους, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δυτική Χίος

Κοντά στην πλατεία, υπάρχουν κάποια κτίρια που έμειναν όρθια από την εποχή της Τουρκοκρατίας ως σήμερα. Θα δούμε το Μπαιρακλή Τζαμί, το Οσμανιέ Τζαμί, αλλά και κάποιες Οθωμανικές κρήνες, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στην ίδια περιοχή, υπάρχει ο ναός του Αγίου Βασιλείου των Πετροκοκκίνων που από τα τέλη του 16ου αιώνα ήταν η έδρα της Μητρόπολης Χίου. Αξιοπρόσεκτος και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, στο ίδιο κομμάτι της πόλης.

Η νότια πλευρά της πόλης είναι και η πιο σύγχρονη, με κτίρια που οικοδομήθηκαν τον 20ό αιώνα. Εδώ μπορούμε να επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ναυτικό Μουσείο. Περιμετρικά της πόλης βρίσκεται ο Καμμένος Πύργος και ο Γοτθικός Πύργος, κτίρια που καταχωρούνται στη γενουατική περιόδου της Χίου.

Μαστιχόδεντρα Μαστιχόδεντρα

Πριν αφήσουμε πίσω μας την πόλη, αξίζει τον κόπο να επισκεφτούμε το σημαντικότερο πολιτιστικό κέντρο του νησιού, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, που χτίστηκε το 1974.

Γυρίζουμε το νησί


Στα νότια της Χώρας υπάρχει περιοχή φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, η κατάφυτη έκταση του Κάμπου. Εδώ βρίσκονται οι επαύλεις των Γενοβέζων και των ντόπιων αριστοκρατών του 14ου αιώνα. Τον κάμπο κοσμούν, ακόμη, εκκλησίες με εντυπωσιακά καμπαναριά.

Αφήνοντας τη Χώρα, από την περιοχή του Κάμπου, φτάνουμε, μετά από 8 χιλιόμετρα, στους Βαβύλους με σκοπό να δούμε το βυζαντινό ναό της Παναγίας της Κρίνας (13ος αιώνας), με περίτεχνες τοιχογραφίες (θα πρέπει να πάρουμε, πρώτα, την άδεια της Βυζαντινής Εφορίας Αρχαιοτήτων). Στην οροσειρά, μετά τους Βαβύλους, προς Θολοποτάμι, βρίσκεται η περιοχή Σκλαβιών, με κήπους και νερά, θέρετρο, επίσης, των Γενοβέζων κατακτητών. Θα δούμε ερείπια των πύργων των Γενοβέζων, μια εκκλησία και αρδευτικά έργα. Η περιοχή αυτή είναι από τις ομορφότερες της Χίου.

Πύλη φρούριου

Βρισκόμαστε στη Νοτιοανατολική Χίο και στη διαδρομή που ακολουθούμε θα δούμε διαδοχικά, τον Κάρφα, την Αγία Ερμιόνη και το Μέγα Λιμιώνα, που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά παράλια και είναι ιδανικές για κολύμπι και ηλιοθεραπεία.

Ανατολικά τους βλέπουμε το χωριό Θυμιανά, γνωστό για την πέτρα του και το Καρναβάλι του, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Έξω από το Νεχώρι θα δούμε την ιστορική Μονή του Αγίου Μηνά, στην οποία κατέφυγαν 2000 Χιώτες το 1822, όπου και θυσιάστηκαν.

Στην μασιά εκοντινή Αγία Φωτιά θα βρείτε βοτσαλωτή παραλία και τουριστικά καταλύματα και ταβέρνες. Η Καλλιίναι μεσαιωνικό χωριό της Χίου, που καταστράφηκε από το σεισμό του 1881 και στο οποίο θα βρούμε την ευκαιρία να κάνουμε αγορές από τον Γυναικείο Χειροτεχνικό Συνεταιρισμό και να δούμε το Λαογραφικό Μουσείο.

Θα περάσουμε, στη συνέχεια, διαδοχικά τον Καταρράκτη, τα Νένητα, ένα από τα μεγαλύτερα μαστιχοχώρια, τη Βοκαριά και τα Γρίδα, δύο γραφικά λιμανάκια, με ψαροταβέρνες, την Καλαμωτή, επίσης μεσαιωνικά κτισμένη, και την Κώμη, με ειδυλλιακή αμμουδερή παραλία.

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Χίου βρίσκονται κτισμένα τα μεσαιωνικά χωριά Αρμόλια, Πυργί, Ολύμποι, Μεστά και Βέσσα, που συμπλήρωναν την οχυρωματικού τύπου αρχιτεκτονική του νησιού, το 14ο και 15ο αιώνα.

Αξίζει να περπατήσουμε στα δρομάκια τους και να θαυμάσουμε τα κτίσματα με τους πύργους τους, και τα λιθόστρωτα. Θα δούμε, ακόμη, κοντά στο Θολοποτάμι, στην Έξω Διδύμα, τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς της Σικελιάς και τα ερείπια των Ζυβών.

Ωραίες παραλίες θα βρούμε στα Μαύρα Βόλια και το Φώκι, με μαύρο βότσαλο. Στον Εμπορειό, το νοτιότερο οικισμό της Χίου, θα δούμε το Ναό της Αθηνάς Πολιάδας ή Πολιούχου και Παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο. Το Πυργί είναι γνωστό στους ντόπιους και ως το "Ζωγραφιστό Χωριό" με σπίτια διακοσμημένα με τα περίφημα ξυστά. Εδώ βρίσκεται και ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός της ευρύτερης περιοχής και ο ναίσκος των Αγίων Αποστόλων (12ος αιώνας). Στο λιμάνι των Φανών θα δούμε τα λείψανα του ιερού του Φαναίου Απόλλωνα. Στα Μεστά θα θαυμάσουμε την εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη, με ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ στις δυτικές παραλίες του νησιού θα κολυμπήσουμε στο Λιμένα των Μεστών, την Αγία Ειρήνη και το Λίθι. Επιστρέφοντας στο εσωτερικό θα κάνουμε μια στάση στον Άγιο Γεώργιο το Συκούση, για να απολαύσουμε τη θέα.

Συνεχίζοντας βορειότερα, περνάμε από τις Καρυές, γνωστές για τις πηγές τους και την όμορφη θέα, το μοναστήρι της Παναγίας της Κουρνάς και λίγο ψηλότερα ένα πευκοδάσος που φιλοξενεί τη σκήτη του Αγίου Μάρκου. Δυτικότερα, θα επισκεφτούμε τη Νέα Μονή για να θαυμάσουμε τις αγιογραφίες της και τα ψηφιδωτά της και γι αυτό θεωρείται Βυζαντινό Μνημείο Διεθνούς Σημασίας. Θα συνεχίσουμε για το μεσαιωνικό καστροχώρι Ανάβατος, που αποτελεί το "Μυστρά" της Χίου.

Ακολουθούμε τη διαδρομή βορειοανατολικά και φτάνουμε στο χωριό, που αποτελεί, ουσιαστικά τη συνέχεια της Χώρας, τον Βροντάδο. Θα επισκεφτούμε το Μουσείο του Φιλοπροόδου Ομίλου και θα δούμε στην παραλία το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη (ο Βροντάδος είναι χωριό ναυτικών) και τη Δασκαλόπετρα ή πέτρα του Ομήρου, στο σημείο που, σύμφωνα με την παράδοση, δίδασκε ο Όμηρος.

Υπάρχει, ακόμη, το Ιερό της Κυβέλης και ο τάφος του γλωσσολόγου Γιάννη Ψυχάρη. Θα συνεχίσουμε για το μοναστήρι του Μερσινιδιού και τα όμορφα ψαροχώρια Παντουκιό, Λαγκάδα, Πάνω και Κάτω Καρδάμυλα.

Στο βουνό Γρηάς θα ανακαλύψουμε τα ερείπια Ρωμαϊκού Κάστρου και νοτιοδυτικά, στο χωριό Πιτυός, αρχαίο οικισμό, στον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, έζησε ο Όμηρος. Υπάρχει, επίσης, αξιόλογος Γενοβέζικος Πύργος. Για το κολύμπι, θα προτιμήσουμε μια από τις παραλίες Ναγού και Γιόσωνα, πάνω από τις οποίες υπάρχουν οργιώδης βλάστηση και νερά.

Μεστά

Το οδοιπορικό μας θα ολοκληρωθεί με τη βόρεια πλευρά του νησιού. Μπορούμε να ανεβούμε στο ψηλότερο βουνό της, το Πεληναίο, με υψόμετρο 1297, όπου θα βρούμε τη Μονή Μουνδών (1570) με θαυμάσιες τοιχογραφίες, έργα του Κ. Καταρρακτούση και άλλων αγιογράφων του νησιού.

Θα επισκεφτούμε, επίσης, τα χωριά Κατάβαση και Σιδηρούντα, με ωραία θέα προς την Βολισσό. Η Βολισσός, σπουδαίο κεφαλοχώρι της περιοχής, διεκδικεί, επίσης, την πατρότητα του Ομήρου.

Είναι χτισμένη στην πλαγιά λόφου, στην κορυφή του οποίου, υπάρχει βυζαντινό φρούριο. Στο επίνειό της, τα Λημνιά, θα βρούμε όμορφες παραλίες και το παγχιακό προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας. Βορειοδυτικά συναντάμε τα χωριά της Αμανής (Πυραμά, Παρπαριά, Τρύπες, Μελανιό), που φιλοξενούν, κυρίως, κτηνοτρόφους.

Στο βουνό της Αμανής υπάρχουν τοποθεσίες εξαίρετου φυσικού κάλους. Θα επιχειρήσουμε εξερεύνηση στο σπήλαιο του χωριού Άγιο Γάλα, που έδωσε σημαντικά προϊστορικά ευρήματα και το οποίο δεν έχει, ακόμη, εξερευνηθεί στο σύνολό του.

Στην είσοδό του σώζεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Χωριά με ιδιαίτερη ομορφιά είναι τα Νενητούρια, τα Κουρούνια και ο Εγρηγόρος. Κοντά στο χωριό Κέραμος υπήρχαν ορυχεία αντιμονίου και στα Αγιάσματα, θερμές ιαματικές πηγές με σιδηροθειούχα νερά.


Που θα κολυμπήσετε στη Χίο



Mεγάλο νησί και πολλές οι παραλίες του, για όλα τα γούστα. Αν ψάξετε για παραλία κοντά στην πόλη, υπάρχουν η Bella Vista, ο Όρμος του Λω, η Δασκαλόπετρα, ο Αφανής Ναύτης ή το Τάγμα στην Αγία Παρασκευή.

Λίγο πιο μακριά, θα βρείτε παραλίες με βότσαλο στα βορειοδυτικά κοντά στα Καρδάμυλα, το Γιόσσωνα, το Ναγό και το Γυαλισκάρι. Από τις πιο γνωστές και αληθινά ξεχωριστές είναι η παραλία με τα μαύρα βότσαλα “Μαύρα Βόλια” στο Εμπορειός.

Αν προτιμάτε τις αμμουδιές αναζητήστε τις παραλίες Καρφάς (αρκετά τουριστική), Μέγας Λημνιώνας, και Κώμη (επίσης τουριστική και κοσμοπολίτικη), που βρίσκονται στα κεντρικά και στα νότια.

Στην ίδια περιοχή υπάρχουν παραλίες με βότσαλο, στον Άη Γιάννη, στον Λιλικά και στο Βίρι.


Για ενδιάμεσες καταστάσεις, με πιο χοντρή άμμο και μικρά βότσαλα, θα βρείτε την Αγιά Φωτιά και την παραλία των Γλάρων, καθώς και το Μερσινίδι, που είναι λίγα χιλιόμετρα νότια και βόρεια της πόλης. Αν απομακρυνθείτε από την πόλη, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων, θα βρείτε τους Νενήτες, τα Βοκαριά και τα Γρίδια.

Εμπορειός

Πολλές είναι και οι επιλογές και στα νότια του νησιού, κοντά στα μεσαιωνικά καστροχώρια.

Σημειώστε την Αυλωνιά, τα Κάτω Φανά, την Αγία Δύναμη, την Καρύντα, την Αποθήκα, το Σαλάγωνα, τα Διδύμα, τα Βρουλίδια και πολλές άλλες.

Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού το τοπίο αποκτά την ηπιότητα που το προσδίδει το πράσινο των δέντρων. Κατά μήκος της διαδρομής από το μεσαιωνικό χωριό των Μεστών μέχρι και τη Βολισσό θα βρεθείτε πολύ κοντά στην Αγία Ειρήνη, το Λιθί, την Ελίντα, το Μετόχι, το Τηγάνι, το Τραχήλι, τα Πραστιά, τα Μαγεμένα, το Μάναγρο, τα Λημνιά, τα Λευκάθια, τη Λήμνο, τη Λαμψά και την Αγία Μαρκέλλα. Αλλά και βορειότερα ακόμα, σας περιμένουν τα πεντακάθαρα νερά της Έζουσας, του Αγίου Ισιδώρου, του Αγίου Γεωργίου, του Γαλάτου και των Αγιασμάτων.


Πως θα φτάσετε στη Χίο

Η Χίος συνδέεται καθημερινά με την Αθήνα, με καθημερινές πτήσεις της Ολυμπιακής και της Aegean. Το καλοκαίρι η συχνότητα των πτήσεων μεγαλώνει, παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της. Τέσσερις φορές την εβδομάδα υπάρχει αεροπορική συγκοινωνία και με τη Θεσσαλονίκη και δύο φορές με Ρόδο και με Μυτιλήνη και μία φορά με Σάμο. Ακτοπλοϊκώς η Χίος συνδέεται με τον Πειραιά και εξυπηρετείται από τις εταιρείες Hellenic Seaways και Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου.

Τακτική συγκοινωνία υπάρχει και με Λέσβο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σάμο, Κω, Ρόδο και Λήμνο. Μπορείτε, επίσης, να πάτε, με μικρά πλοιάρια στις Οινούσσες και τα Ψαρά, που ανήκουν στο νομό Χίου, ενώ δρομολόγια πραγματοποιούνται και προς τη γειτονική Τουρκία.


Χίος - Τοπική κουζίνα

Η Χίος έχει μεγάλη παράδοση στην τοπική κουζίνα και στα προϊόντα που παράγονται από τη φύση και το γάλα. Δοκιμάστε τα χιώτικα τυριά και την περίφημη κοπανιστή. Στη σαλάτα, ζητήστε τα χιώτικα ντοματάκια.

Σε κάθε περίπτωση δοκιμάστε, όπου κι αν καθίσετε για φαγητό, γλυκό μαστίχα, αμυγδαλωτά, εργολάβους, μασουράκια, λουκουμάδες, τριγωνάκια κ.λ.π. Πιείτε το θαυμάσιο ούζο της Χίου, λικέρ, ροδόνερο κι ανθόνερο.

Θα αγοράσετε από τη Χίο...

χιώτικη μαστίχα και ούζο. Αναζητήστε τη σούμα, το χιώτικο τσίπουρο που φτιάχνεται από απόσταγμα σύκου. Ονομαστά είναι τα εσπεριδοειδή της Χίου και κυρίως το μανταρίνι. Δημοφιλή είναι και τα χιώτικα κρασιά, με πρώτο και καλύτερο τον γνωστό απο την αρχαιότητα “αριούσιο οίνο”.


Αγοράστε, ακόμη, πήλινα αγγεία, λαγήνια και μινιατούρες από τ’ Αρμόλια. Στην Καλλιμασιά θα βρείτε όμορφα κεντήματα από το γυναικείο συνεταιρισμό, καθώς και πάνινες κούκλες. Η μαστίχα αποτελεί βασικό συστατικό για μια σειρά από καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης που θα βρείτε σε πολλά καταστήματα στο νησί. Ακόμη, ξύλινα αναμνηστικά από τον Ανάβατο και διάφορα κοσμήματα.

Χίος - Διαμονή



Βολισσός

Η Χίος είναι ένα μεγάλο νησί που αλλάζει ύφος και χαρακτήρα, από τόπο σε τόπο και οι συγκεκριμένες προτάσεις για διαμονή θα είχαν να κάνουν με το προσωπικό γούστο του καθενός. Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν σε κάθε του γωνιά και οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, ακόμη κι αν καθυστερήσετε στην κράτησή σας. Διαλέξτε την περιοχή που σας ενδιαφέρει και μπείτε στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου (http://www.chios.gr/guide/1stay3_grxx.htm) και στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου (www.chios-hotels.gr/)

http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου