Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Διακοπές στη Χάλκη





Όταν το καράβι πλησιάζει στη Χάλκη το πρώτο που αντικρίζεις είναι το Νημποριό και τα μικρά γραφικά του σπιτάκια, με τα χρωματιστά παραθύρια, λουσμένα στο φως. Στο μυαλό σου έρχονται εικόνες από παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες γραφικών οικισμών των αρχών του 20ού αιώνα.

Η γραφικότητα συνταιριασμένη με ένα τοπίο βραχώδες, σχεδόν ορεινό, δημιουργούν κάτι ξεχωριστό για τον ταξιδιώτη, που αισθάνεται αμέσως τη γλυκιά απομόνωση που προσφέρει η Χάλκη. Ένας και μόνος οικισμός στολίζει τούτο τον μοναχικό βράχο στην άκρη του Αιγαίου, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν ιδιαίτερες συγκινήσεις, με μια βόλτα στο Χωριό, την εγκαταλειμμένη παλιά πρωτεύουσα του νησιού και, φυσικά, στις μικρές και όμορφες παραλίες που χτυπάει ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας ο ζωοδότης ήλιος.


Η Χάλκη είναι από τα μικρότερα Δωδεκάνησα, με έκταση μόλις 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γι αυτό και δεν θα χρειαστείτε πολλές ημέρες για να την γνωρίσετε. Θα νιώσετε, όμως, την ανάγκη να μείνετε εδώ αρκετά περισσότερο, ιδίως εάν θέλετε να ξεκουραστείτε και να αφήσετε όσο πιο μακριά από το μυαλό τις έγνοιες της καθημερινότητας στην πόλη. Το νησί πήρε το όνομά του από τα μεταλλεία χαλκού που υπάρχουν εδώ.

Το Νημποριό είναι ο μοναδικός εν ενεργεία οικισμός του νησιού και κάνει εντύπωση το γεγονός ότι εδώ βρίσκονται στοιβαγμένα αρκετά σπιτάκια, χωρίς να δίνεται σε καμία περίπτωση η αίσθηση της απλωσιάς. Νιώθεις σαν να ήθελαν να βρίσκονται όλοι κοντά ο ένας στον άλλον για να αντιμετωπίζουν από κοινού τις δυσκολίες που προέκυπταν τα παλιότερα χρόνια, στις επιδρομές των πειρατών, αλλά και των Ενετών.

Τον 17ο αιώνα, ο Ενετός αντιναύαρχος Μοροζίνι αποβιβάστηκε στη Χάλκη, με σκοπό να τιμωρήσει τους κατοίκους του νησιού, που είχαν ειδοποιήσει τους Ρόδιους, πριν εκείνος αποπειραθεί να καταλάβει τη Ρόδο. Τους βρήκε να έχουν καταφύγει σε ένα σπήλαιο έξω από το χωριό, για να γλιτώσουν τις συνέπειες. Ο Μοροζίνι άναψε μια φωτιά στην είσοδο της σπηλιάς και οι κάτοικοι της Χάλκης βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Το Καμένο Σπήλαιο βρίσκεται έξω από το Χωριό και μπορείτε να το επισκεφτείτε.

Η γνωριμία σας με τη Χάλκη, ωστόσο, θα αρχίσει και θα τελειώσει με το Νημποριό. Είναι χτισμένο στην ανατολική ακτή, σε έναν όρμο με φυσική οχύρωση από τα κύματα το νησάκι που βρίσκεται στην είσοδό του.

Τα σπίτια του διατηρούν τα παραδοσιακά τους στοιχεία. Είναι διώροφα και τριώροφα, με χρωματιστούς τοίχους και πορτοπαράθυρα και ομοιομορφία και στις στέγες τους που είναι φτιαγμένες από κεραμίδια. Τα σπίτια απλώνονται μέχρι τις πλαγιές των γύρω λόφων, πίσω από τις οποίες διακρίνεις ένα τοπίο ξερό, με λιγοστές τούφες πρασίνου, κυρίως δέντρων, σε ένα διάσελο, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα σπίτια. Ο οικισμός είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός γι αυτό και δεν επιτρέπει τις αποκλίσεις από τα τοπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.


Από τα κτίσματα που ξεχωρίζουν από την πρώτη στιγμή και θα είναι αυτά που θα διεκδικήσουν λίγο από το χρόνο σας στην περιήγηση, είναι το Δημαρχείο. Πρόκειται για ένα παλιό αρχοντικό με νεοκλασική αρχιτεκτονική, που συμπληρώνεται από τον χαρακτηριστικό πέτρινο πύργο με το ρολόι, που ξεχωρίζει ανάμεσα στα σπίτια του Νημποριού.

Στον περίπατό σας δείτε, ακόμη, την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, με το αξιοθαύμαστο καμπαναριό της και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1861. Στα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγεται και το ξωκλήσι του Ταξιάρχη Μιχαήλ, που πήρε το όνομά του από τη σπάνια εικόνα του Αγίου που βρίσκεται στο εσωτερικό του, ανάμεσα σε άλλες ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Στο Χωριό, την παλιά πρωτεύουσα

Την αίσθηση της μοναξιάς του Νημποριού, μπορεί να σπάσει το Χωριό, η παλιά πρωτεύουσα της Χάλκης, που κρύβει ακόμη αναμνήσεις από την παλιά ζωή στο νησί, που ελάχιστα διέφερε από το σήμερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι λίγα πράγματα και ακόμη λιγότερες εικόνες έχουν διαφοροποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο νησί.

Το Χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες ενός όμορφου λόφου και στέκει εκεί ερειπωμένο. Τα δρομάκια, τα μισογκρεμισμένα σπίτια και τα παλιά δημόσια κτίρια ξαναπαίρνουν ζωή από τις φωνές των περιηγητών, που φτάνουν, σχεδόν στο σύνολό τους, ως εδώ για να βρουν κάτι από το παρελθόν της Χάλκης, από την εποχή των μεταλλείων. Ένα συγκεκριμένο μονοπάτι ξεκινά από την εκκλησία του χωριού και φτάνει ως την κορυφή του λόφου.

Εδώ, ξεχωρίζουν τα τείχη της αρχαίας ακρόπολης και το μεσαιωνικό Κάστρο των Ιπποτών. Στην ίδια βόλτα, έξω από το Νημποριό, μπορείτε να συμπεριλάβετε και το μοναστήρι του Αη Γιάννη Αλάργα, που βρίσκεται στη δυτική άκρη του νησιού. Δυστυχώς ή ευτυχώς (για τους λάτρεις της πεζοπορίας) δεν υπάρχει δρόμος αμαξιτός και θα χρειαστεί να περπατήσετε 3 ώρες για να πάτε ως εκεί. Στο μοναστήρι θα σας υποδεχτούν ο επιστάτης, μοναδικός κάτοικος του χώρου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να σας προσφέρει φιλοξενία.

Παραλίες της Χάλκης

Η Χάλκη διαθέτει αρκετές αξιόλογε παραλίες για κολύμπι και ηλιοθεραπεία, δεν είναι όμως όλες εύκολα προσβάσιμες από ξηράς. Με τα πόδια μπορείτε να φτάσετε ως τις παραλίες Πόνταμος, Φτενάγια, Κάνια, Γιάλι και Αρέτα. Ο Πόνταμος είναι η μοναδική αμμουδερή και η πρόσβαση γίνεται με δέκα λεπτά περπάτημα από το λιμάνι.

Ο δρόμος είναι με άσφαλτο και πάνω από την αμμουδιά υπάρχει ταβέρνα. Προσφέρεται και μια υποτυπώδης οργάνωση με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Τα Φτενάγια είναι στην πλευρά του ξενοδοχείου, πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Είναι βραχώδης και η απόσταση με τα πόδια από το Νημποριό είναι 15 λεπτά. Μπορείτε να φτάσετε ως εκεί και με με αυτοκίνητο, μπαίνοντας στον χωματόδρομο που περνάει κάτω από τους ανεμόμυλους, Και εκεί θα βρείτε ταβέρνα και ομπρέλες για ίσκιο.

Πανηγύρια και εκδηλώσεις


Το μεγαλύτερο πανηγύρι στο νησί της Χάλκης είναι αυτό που γίνεται στο μοναστήρι του Άη Γιάννη Αλάργα και γίνεται στις 29 Αυγούστου. Φυσικά, δεν λείπουν από τη Χάλκη εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος, στη Χάλκη με πανηγύρι γιορτάζεται και ο Άγιος Νικόλαος, στις 6 Δεκεμβρίου.

Κάθε καλοκαίρι, στην Χάλκη μαζεύονται νέοι απ' όλο τον κόσμο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στον νησί. Για όσο διαρκούν οι εκδηλώσεις, η Χάλκη γίνεται "κέντρο ειρήνης και φιλίας” για τους νέους του κόσμου.

Πως θα πάτε στη Χάλκη

Με πλοίο από τον Πειραιά με ταξίδι που φτάνει τις 24 ώρες. Επίσης, υπάρχει τακτική συγκοινωνία με τη Ρόδο. Γι αυτούς που δεν θα ήθελαν να ταλαιπωρηθούν, υπάρχει εναλλακτικά η δυνατότητα να ταξιδέψουν αεροπορικώς στη Ρόδο και από εκεί να περάσουν απέναντι από την Σκάλα Καμείρου.

Τι θα φάτε στη Χάλκη

Δοκιμάστε οφτό αρνί γεμιστό με συκωτάκια και ρύζι. Επίσης, ξεχωριστά είναι και τα χαλκίτικα μακαρόνια που σερβίρονται και στους γάμους. Δοκιμάστε, ακόμη, κακαβιά, τυρί αξεβουτύριαστο, κουλούρια με φακή ή με ντομάτα (τοπική συνταγή που φτιάχνεται με αλεύρι, νερό και φακές) και ξεροτήγανα.
Διαμονή στη Χάλκη

Μικρό νησί σημαίνει και λίγες επιλογές για ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για το λόγο αυτό, επικοινωνήστε εγκαίρως με την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και ζητήστε πληροφορίες για τα λιγοστά καταλύματα της Χάλκης (22460 45333)

Χάλκη - Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Χάλκης: 22460 45207
Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών: 22460 45333
Αγροτικό Ιατρείο: 22460 45206
Αστυνομία: 22460 45213
Λιμενικός Σταθμός: 22460 45220

http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου