Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Στη μακρινή και άγνωστη Νίσυρο






Η Νίσυρος εκφράζει τον επιβλητικό της χαρακτήρα από το γεγονός και μόνο της ύπαρξης του ηφαιστείου της. Πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν το ηφαίστειο της Σαντορίνης, τόσο εξαιτίας της μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης που συνέβη 3500 χρόνια πριν και ευθύνεται για την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού, όσο και για το μοναδικό τοπίο που αυτή δημιούργησε.

Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι το δεύτερο και πιο εντυπωσιακό, σίγουρα, ηφαίστειο του Αιγαίου είναι στη Νίσυρο. Ο μεγάλος κρατήρας στο ηφαίστειο της Νισύρου είναι από τους μεγαλύτερους και πιο καλοσχηματισμένους στον κόσμο. Η Νίσυρος, ωστόσο, δεν είναι κρανίου τόπος. Είναι ένα νησί εύφορο, που προσκαλεί για εξερεύνηση και ήρεμες καλοκαιρινές διακοπές.


Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Νίσυρος ήταν, αρχικά, ένας βράχος που ο Ποσειδώνας χρησιμοποίησε για να πλακώσει τον γίγαντα Πολύβωτα. Και για την παράδοση, οι αναθυμιάσεις του ηφαιστείου είναι οι ανάσες του γίγαντα που προσπαθεί, μάταια, να ελευθερωθεί από το βάρος της Νισύρου.

Περιήγηση στο νησί

Ξεκινήστε από το Μανδράκι, την πρωτεύουσα της Νισύρου. Είναι ο μεγαλύτερος οικισμός, με χρώμα έντονα αιγαιοπελαγίτικο και το ενετικό κάστρο να δεσπόζει στην ψηλότερη κορυφή του. Περπατήστε στα στενά και δαιδαλώδη δρομάκια του για να βρεθείτε στα πιο σημαντικά από τα αξιοθέατα του νησιού.

Δείτε από κοντά το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στη Γιαννίδειο Εστία, κοντά στην πλατεία Ηρωών και το Λαογραφικό Μουσείο Νισύρου σε ανακαινισμένη παραδοσιακή κατοικία, στα σκαλιά προς την Μονή της Παναγίας Σπηλιανής. Στα δωμάτιά του θα θαυμάσετε, μεταξύ άλλων, κεντήματα, παλιές φωτογραφίες και μια παραδοσιακή κουζίνα της Νισύρου.

Στη συνέχεια, ανεβείτε ως το Ενετικό Κάστρο των Ιπποτών. Μέσα στο Κάστρο αξίζει να σταθείτε για λίγο, σε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Αιγαίου, το Μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής (1400 μ.Χ.).

Ο κυρίως ναός πανηγυρίζει την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου και γι αυτό θα είστε τυχεροί αν βρεθείτε στο νησί εκείνες τις ημέρες. Η εικόνα της Παναγίας της Σπηλιανής είναι από τις διασημότερες στον ελλαδικό χώρο, ενώ στο εσωτερικό της εκκλησίας θα θαυμάσετε υπέροχες τοιχογραφίες και πλούσια αφιερώματα. Σημαντική είναι και η συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων, αλλά και η βιβλιοθήκη που περιέχει σπάνιες εκδόσεις.

Από την αρχαιότητα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η ακρόπολη της αρχαίας πόλης του Μανδρακίου, το Παλαιόκαστρο. Το συνολικό μήκος του τείχους απλώνεται σε μια έκταση 130 περίπου στρεμμάτων, με περίμετρο που φτάνει τα 2 χιλιόμετρα, ενώ κάποιες απο τις πέτρες ζυγίζουν ακόμη και 3,5 τόνους.

Πριν αφήσετε το Μανδράκι, επισκεφτείτε τα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά και πιείτε έναν καφέ σε μία από τις στρωμένες με βότσαλο πλατείες, στο Δημαρχείο ή τον Ποταμό.
Άξιο αναφοράς είναι και το Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας, που απέχει μόλις 4 χλμ από το Μανδράκι και γιορτάζει την Τρίτη του Πάσχα.


Το Εμπορειό είναι ένας ορεινός παραδοσιακός οικισμός, που αξίζει να είναι η επόμενη στάση σας. Γνωρίστε το Κάστρο της Παντονίκης μέσα στο οποίο θα δείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών (με σημαντικότατες τοιχογραφίες) και τη Φυσική Σάουνα, ενώ από συγκεκριμένα σημεία του χωριού θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς την Καλδέρα και τον Προφήτη Ηλία, πίνοντας τον καφέ σας ή δοκιμάζοντας παραδοσιακά φαγητά της Νισύρου.

Συνεχίστε τη γνωριμία με το νησί στο χωριό Πάλοι. Πρόκειται για ένα γραφικό ψαροχώρι, που αποτελεί το επίνειο του Εμπορειού. Εδώ θα δείτε τα Ιπποκράτεια λουτρά και την Παναγία τη Θερμιανή, ενώ θα μπορέσετε να απολαύσετε ούζο με μεζέ, μπροστά στη θάλασσα. Στο ψαροχώρι των Πάλων μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε τις σπηλιές στο Κατσούνι.


Η επόμενη στάση σας, τα Νίκεια, είναι ακόμη ένας ορεινός οικισμός της Νισύρου, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που προσφέρει εξίσου εντυπωσιακή θέα προς την Καλντέρα του ηφαιστείου. Η Πόρτα (φημισμένη βοτσαλόστρωτη πλατεία του χωριού), η Εκκλησία των Εισοδείων της Θεοτόκου, η Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και η Μονή Παναγιάς Κυράς (17ος αιώνας) είναι τα αξιοθέατα του χωριού.

Το ηφαίστειο της Νισύρου


Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που σου δίνει τη δυνατότητα να αισθανθείς ότι περπατάς μέσα σε έναν ηφαιστειακό κρατήρα, μεγάλο σαν γήπεδο ποδοσφαίρου. Αυτό συμβαίνει στον κρατήρα του Στεφάνου, που έχει θερμές πηγές και λάκκους με αναβράζουσα λάσπη, αλλά και σημεία απ' όπου βγαίνουν αέρια.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο καλοσχηματισμένους υδροθερμικούς κρατήρες στον κόσμο. Το σχήμα του είναι ελλειψοειδές, με άξονα που φτάνει τα 330 μέτρα και ύψος τα 30. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ηλικία του φτάνει τα 4000 χρόνια.

Γενικά, η εικόνα της ηφαιστειακής καλντέρας με τους συνολικά 4 κρατήρες θα σου μείνει αξέχαστη. Εκτός από τον κρατήρα του Στεφάνου υπάρχει ο μικρός Στέφανος ή Ανδρέας, ο Λογοθέτης (ο παλαιότερος κρατήρας στην περιοχή), ο Μεγάλος Πολυβώτης και ο Αλέξανδρος, του οποίου ο κρατήρας διευρύνθηκε μετά το σεισμό του 1873.

Η τελευταία φορά που το ηφαίστειο της Νισύρου ξύπνησε και τρόμαξε τους κατοίκους του νησιού ήταν το 1887, με μεγάλη έκρηξη, η οποία δημιούργησε τον κρατήρα Μικρό Πολυβώτη.

Σε ύψωμα στο δυτικό τμήμα του ηφαιστείου, βρίσκεται το μοναστηριακό συγκρότημα του Σταυρού, που γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Θερμές πηγές


Οι γεωλογικές μεταβολές που έχει προκαλέσει στο νησί το ηφαίστειο είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών θερμών πηγών. Σε πολλά σημεία στην περιφέρεια του νησιού, αναβλύζει ζεστό νερό 30 ως 60 βαθμών, που έχει ως αφετηρία την ανάμειξη θαλασσινού και βρόχινου νερού με γεωθερμικά ρευστά του ανώτερου θερμού ορίζοντα.
Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία που σας δίνει η Νίσυρος με τις πηγές της στην περιοχή των Λουτρών (1,5 χλμ. βόρεια από το Μανδράκι), στη Θερμιανή βόρεια των Πάλων και στο Αυλάκι.

Οι παραλίες της Νισύρου

Νησί με ιδιαίτερο γεωλογικό χαρακτήρα, η Νίσυρος, δεν φημίζεται για τις παραλίες της. Δεν θα σας αφήσει, όμως, παραπομεμένους, αφού οι επιλογές είναι αρκετές, ανάμεσα σε μικρές και ειδυλλιακές ακτές, άλλοτε βραχώδες και άλλοτε με χαλικάκι και λίγες αμμουδερές. Κολυμπήστε στο Μανδράκι, στο Αυλάκι, στη Λευκή Παραλία, στην παραλία των Πάλων, στην Παχιά Άμμο, στην Αγία Ειρήνη, στις Λυές, και στην παραλία των Χοχλάκων που πήρε το όνομα της από τα μεγάλα μαύρα βότσαλα που σχημάτισε η λάβα του ηφαιστείου. Όμορφες παραλίες υπάρχουν επίσης στο κοντινό νησάκι Γυαλί.

Εκδηλώσεις στη Νίσυρο



Νησί πολύ κοντά στην παράδοση είναι Η νίσυρος και γι αυτό τα πανηγύρια του είναι πολλά και σημαντικά. Ήδη, στις αρχές του καλοκαιριού, θα έχετε την ευκαιρία να αισθανθείτε το άρωμα της παράδοσης, στις 21 Ιουνίου στην γιορτή του πολιούχου Αγίου Νικήτα.

Στις 27 Ιουλίου μ⎵ ονομαστό πανηγύρι γιορτάζει και ο Άγιος Παντελεήμονας, ενώ, στις 23 Αυγούστου, γίνεται το πανηγύρι στην Παναγία την Κυρά.


Το Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει για δύο ημέρες το Μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, ενώ, αν είστε τυχεροί, μπορεί να πέσετε πάνω στο έθιμο του παραδοσιακού γάμου με τρεις ολόκληρες ημέρες γλεντιού. Τα προηγούμενα χρόνια, ο δήμος πραγματοποιούσε φεστιβάλ πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν σας ενδιαφέρει επικοινωνήστε για το φετινό πρόγραμμα, αν και η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τα πράγματα.


Πως θα φτάσετε στη Νίσυρο


Η Νίσυρος συνδέεται με τον Πειραιά μόνο με καράβι και το ταξίδι διαρκεί περίπου 14 ώρες. Τοπικά δρομολόγια μπορούν να σας πάνε στις γειτονικές Κω, Κάλυμνο και Ρόδο.
Τι θα φάτε στη Νίσυρο

Όπως σε αρκετά νησιά, έτσι και στη Νίσυρο, την τιμητική τους έχουν οι ρεβιθοκεφτέδες. Δοκιμάστε, ακόμη, παραδοσιακά φαγητά, όπως τις μπουκουνιές (χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με λίπος), και καπαμά (κατσίκι γεμιστό). Ιδιαίτερα είναι τα τυριά της Νισύρου, με πρώτα και καλύτερα τη μυζήθρα και το τυρί της τυριάς.

Δοκιμάστε, επίσης, αγραμυτθόζουμο, ψιλοκούλουρη. Στη σαλάτα το κυρίαρχο μυρωδικό είναι η κάπαρη. Ως επιδόρπιο οι επιλογές είναι πολλές ανάμεσα στα παραδοσιακά γλυκά της Νισύρου, όπως τα ξεροτήγανα, οι δίπλες, οι λουκουμάδες, τα φοινίκια, οι κουραμπιέδες, η μουσταλευριά και τα γλυκά κουταλιού (κυδώνι, νεράντζι, ντοματάκι).

Ζητήστε, ακόμη, παστελλαριές (σύκα ανοιγμένα, με αμυγδαλόψιχα και σουσάμι). Το νησί έχει παράδοση και στα ποτά, με πιο διαδεδομένη τη σουμάδα. Πιείτε και κουκουζίνα (απόσταγμα από σταφύλι ή σύκα που έχει παρόμοια γεύση με την ρακή), αλλά και σάψυχο (από δεντρολίβανο).
Διαμονή στη Νίσυρο

Δεν είναι από τα πιο τουριστικά νησιά της Δωδεκανήσου και γι αυτό οι κινήσεις και οι επιλογές σας θα πρέπει να είναι γρήγορες. Το προτιμότερο είναι να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία τουρισμού του δήμου, στο 22420 31204.


Νίσυρος - Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Νισύρου: 22420 31203
Τουριστικές Πληροφορίες: 22420 31204
Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο: 22420 31217
Αστυνομικό Τμήμα: 22420 31201
Λιμεναρχείο: 22420 31222

http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου